3 portioner
Bønnerisret
2 dl mungbønner
2 dl brune ris
1 fed presset hvidløg (kan udelades)
1 tsk jomfruolivenolie (kan udelades)
et drys salt
Sursødsalat
2 mellemstore gulerødder
1 courgette (eller glaskål, agurk, rødbede,
kinaradise, spidskål)
salt, sukker
1-2 spsk æbleeddike (eller ½ citronsaft)
Purløg-tofusalat
300 g hård tofu ✳
1 tsk ristet sesamolie
salt, peber
en håndfuld fintsnittede purløg
- Bønnerisret: Skyl og læg mungbønner og ris i blød i rigeligt koldt vand i et par timer. Hæld vandet fra. Kog alle ingredienserne til bønnerisretten i en gryde med ca. 5 dl letsaltet vand. Lad det koge op. Skru ned til svag varme. Lad det simre under låg i ca. 40 minutter.
- Sursødsalat: Skyl grøntsagerne. Skær dem i tynde strimler. Krydr med salt, sukker og æbleeddike. Lad det trække smag i ca. en halv time. Hæld væden fra (eller du kan blande den i de kogte mungbønner og ris).
- Purløg-tofusalat: Skær tofu i små tern. Krydr med salt, peber, ristet sesamolie og fintsnittede purløg.
- Anret sursødsalaten på tallerkner. Form bønnerisretten ved at smøre en madring (madform) med lidt sesamolie, og pres bønnerisretten i. Anret tofusalaten omkring. Dryp nogle dråber sesamolie på retten. Server straks.
Tips & tricks:
❧ Du kan udelade mungbønner og kun bruge ris.
❧ Du kan erstatte bønnerisret med kogt boghvede eller pasta.
❧ Du kan bruge de to salater som fyld i pitabrød eller tortilla.
✳✳Hvis du ikke har tofu, kan du bruge kogte edamame eller kikærter. En dåse kogte
bønner med tomat kan også bruges.
Gram | Kcal | Protein (g) | Fedt (g) | Kulhydrat (g) | Kostfibre (g) | Calcium (mg) | |
Total | 1740 | 1846 | 96 | 48 | 268 | 43 | 1421 |
Portion | 580 | 615 | 32 | 16 | 89 | 14 | 474 |
Calcium uden mælk er en ny kogebog for alle. Bogen viser, hvordan vi kan tilrettelægge en sund og lækker plantebaseret kost, der indeholder nok calcium fra planter.
Opskrifterne i bogen er nemme at lave.
Bogen er hardcover med farverbilleder trykt på 170 gram papir. 128 sider. Bogen kan købes hos alle boghandlere og på helseonline.dk fra august 2019.